Unngå forbrukslån hvis du er uten fast jobb

Konkurransen blant bankene som tilbyr usikrede forbrukslån er hard, og kravene for å få innvilget lån er lave. Det er derfor ikke noe problem å ta opp et forbrukslån på tross av at du er arbeidsledig eller ikke har fast inntekt, men det er flere grunner til at du ikke bør gjøre det.

Alle finansinstitusjoner i Norge som har tillatelse til å drive med utlånsvirksomhet mot privatmarkedet, er pliktige til å fraråde en kunde å ta opp lån, hvis de mener at det er uforsvarlig med bakgrunn i kundens økonomiske situasjon. Dessverre er dette ikke noe som blir håndhevet spesielt strengt, og i praksis skal det svært mye til før en bank vil fraråde deg å ta opp et lån. Bankene tjener jo på å låne ut penger, og de ønsker selvsagt så mange nye kunder som overhodet mulig. Dessverre gjør dette at det er enkelt å få innvilget et lån man kanskje ikke burde ha fått, og hver enkel må derfor være disiplinert nok til å vurdere sin egen økonomiske situasjon og avstå for å låne penger, hvis privatøkonomien ikke tillater det.

Trenger du virkelig å låne penger?

Det aller første du bør spørre deg selv om, er om du virkelig trenger et forbrukslån? Hvis bilen har krasjet og må på verksted, eller vaskemaskinen har røket, så er svaret kanskje ja. Hvis du trenger pengene til en fotballtur til England eller siste nye mobiltelefon, så bør svaret i alle tilfeller være nei. Bortsett fra noen veldig få tilfeller, vil det nesten aldri være fornuftige, økonomiske argumenter for å ta opp et forbrukslån og det beste du kan gjøre er å sette tæring etter næring, og vente med det som kan betegnes som luksusforbruk, til din inntekt kan forsvare det.

Et forbrukslån skal betales tilbake

Det kan kanskje være lett å glemme når man står i kampens hete og har veldig lyst på ny mobiltelefon eller TV, men et forbrukslån skal faktisk betales tilbake. Det er også slik at avdragene på et forbrukslån i de aller fleste tilfeller begynner å løpe allerede måneden etter at du får lånet utbetalt. Hvis du ikke har noen fast inntekt kan det derfor bli tungt å få betalt ned på lånet, og du risikerer å pådra deg en mengde ekstra kostnader hvis du kommer på etterskudd med avdragene.

Mislighold av lånet er dyrt

Hvis du er arbeidsledig eller kanskje bare har en usikker deltidsjobb, er du ekstra sårbar for uforutsette utgifter. Det kan utmerket være at du føler at du klarer å betjene avdragene på et forbrukslån med det du har av inntekt. Hvis du først kommer i en situasjon der du kommer på etterskudd med avdragene på forbrukslånet, er veien kort for å komme inn i en vond sirkel. Dette kan føre til store økonomiske problemer. Kommer du så langt bakpå at banken sender lånet til inkasso, vil hele lånet forfalle umiddelbart. Inkassobyrået vil deretter igangsette inndrivelse noe som fort øker gjelden din med flere tusen kroner.