Skaff egenkapital til boliglånet

Du kan bruke et forbrukslån til mange ting. Dette betyr også at du kan bruke et lån til egenkapital til å kjøpe egen bolig. Kravet til egenkapital for å kjøpe egen bolig har som bekjent økt til 15%. Du trenger derfor en del penger for å komme inn på markedet, noe som kan være vanskelig å få lagt til side innen en overskuelig årrekke. Men det er mulig å løse problemet på andre måter enn oppsparing. Et forbrukslån kan brukes til mye også som egenkapital til ny bolig. Et slikt lån vil hjelpe deg til å komme inn på boligmarkedet å bli eier av egen bolig i stedet for leier. Du slipper dermed å betale til andres bolig, men kan i stedet betale til din egen.

Lånebeløp og lang avbetalingstid

Hos de fleste banker får du låne opptil kr 500 000. Dette bør være mer enn rikelig som egenkapital til de fleste boliger, når du kjøper første gang.  Ønsker du å kjøpe en leilighet til kr 2 000 000, så har du behov for en egenkapital på kr 300 000.  Renten på et boliglån er ganske lav for tiden og vil formentlig være det i en årrekke fremover. Dette betyr at du fortsatt vil ha råd til å betjene et forbrukslån ved siden av boliglånet.  Et forbrukslån kan ofte betales tilbake over 15 år og med en fornuftig rente, slipper du å måtte betale høye månedlige avdrag. Renten er selvsagt en god del høyere enn renten på et vanlig boliglån, men lånet vil være som en oppsparing i din egen bolig og du eier pengene i etterkant.

Hvordan søker jeg om et forbrukslån?

Du kan søke om et lån på nettet. Her finnes det et stort utvalg av banker og finansieringsselskaper som tilbyr forbrukslån. Du kan enten søke direkte hos en bank eller du kan søke via en lånemegler.  Fordelen med en lånemegler er at de jobber sammen med 10-12 ulike banker og din søknad blir derfor presentert for flere banker på samme tid. Dette gir deg en bedre sjanse for å motta et godt lånetilbud.  Så snart du har sendt inn søknaden din, vil den gå gjennom en kredittvurdering og ut fra denne vil bankene bestemme om de kan tilby deg et lån. Blir søknaden innvilget, vil du motta et tilbud om lån fra de banker som mener de kan hjelpe deg. Du kan da sammenligne tilbudene og finne det lånet som har den laveste renten og de beste betingelsene.

Lånebetingelser og kostnader

Betingelsene som står i lånetilbudene fra bankene, omhandler blant annet hvor mye du må betale i rente samt andre gebyrer som er knyttet opp mot lånet. Har du en stabil og høy inntekt, vil du ha en god sjanse for å få et tilbud med en lav rente og dermed et billigere lån. Den laveste renten ligger på ca. 9,6% effektiv rente, men du bør forberede deg på å betale en del mer. Den gjennomsnittlige renten varierer, men ligger typisk på rundt 14-15%, så du bør innregne en slik rente i budsjettet ditt. I tillegg til renten må du betale et etableringsgebyr på mellom kr 600 og kr 1500. Se gjennom de tilbud du får og velg det som er best for deg. Du kan heretter signere for lånet med din BankID. Dette er den beste måten for alle parter, slik at du og banken er sikre på at rett person signerer for lånet og får pengene utbetalt. I noen tilfeller må du sende inn en kopi av din siste lønnsslipp og selvangivelse. Disse dokumenter kan enkelt lastes opp på bankens nettside og når de har mottatt disse kan pengene bli utbetalt. Da har du sikret deg egenkapital til den boligen du ønsker deg.